Temes avançats 1

Slicer

A més del llescat de samples (mostres sonores) presentat en la secció anterior, podeu també usar l’efecte de so :slicer per a afegir una mica de “ritme i llesques” a la música. Consisteix bàsicament a alterar el volum del so en el temps (i sovint aquest efecte es diu modulació de l’amplitud). Comencem el nostre experiment amb aquest efecte creant un nou live_loop en un buffer lliure i usant el sample :loop_breakbeat com a bloc de construcció:

use_bpm 120

live_loop :breakbeat do
  sample :loop_breakbeat, beat_stretch: 4, amp: 2
  sleep 4
end

El bucle hauria de sonar ara com en el vídeo de més avall. Estem usant el color roig per a indicar el volum del so i en aquest exemple hauria d’estar al màxim.

Ara afegirem l’efecte slicer al live_loop usant l’ordre ja conegut with_fx. Si no te’n recordes o no saps com s’usen els efectes en Sonic Pi, pots llegir més sobre ells en l’anterior capítol anomenat Efectes.

use_bpm 120

live_loop :breakbeat do
  with_fx :slicer do
    sample :loop_breakbeat, beat_stretch: 4, amp: 2
    sleep 4
  end
end

L’efecte de llescat slicer que acabem d’afegir sona massa dur i necessitarem ajustar-ho a poc a poc. Les opcions principals de l’efecte de llescat són phase, wave i mix. Podeu usar-les per a controlar l’amplitud de la modulació. L’opció phase és la freqüència, com de ràpid o lent té lloc la modulació de l’amplitud. El valor predeterminat de phase és 0.25 que significa que l’efecte ocorre en cada semicorxera. Per això, l’anterior exemple sona bastant agitat.

L’efecte de llescat pot modular l’amplitud usant quatre formes d’ones diferents: 0 (saw /serra), 1 (pulse/pols), 2 (triangle/triangle) i 3 (sinewave/sinusoidal). Per omissió, wave està configurat a 1, el que significa que usa ones de pols (també conegudes com quadrades) per a modular l’amplitud. Les imatges a continuació mostren com són les formes d’ona i com augmenten o disminueixen l’amplitud (l’àrea marcada de color roig) en el temps.

Ara intentarem canviar la forma de l’ona a serra (wave: 0). Açò hauria de fer l’efecte una mica més suau i menys abrupte.

use_bpm 120

live_loop :breakbeat do
  with_fx :slicer, phase: 0.25, wave: 0, mix: 1.0 do
    sample :loop_breakbeat, beat_stretch: 4, amp: 2
    sleep 4
  end
end

Duplicarem la durada de la fase (phase: 0.5) i canviarem la forma d’ona a pols (wave: 1):

Ara veurem què ocorre amb l’efecte si usem les següents opcions (phase: 0.5, wave: 2):

D’aquesta manera és molt fàcil afegir una mica de ritme, varietat i dinamisme als bucles de ritme o percussió. Recordeu que també poden utilitzar-se amb els sintetitzadors de Sonic Pi! Ací tenim l’últim exemple d’efecte de llescat (slice) que utilitza uns temps de fase més llargs amb l’efecte de llescat:

use_bpm 120

live_loop :breakbeat do
  with_fx :slicer, phase: 1.75, wave: 0, mix: 1.0 do
    sample :loop_garzul, beat_stretch: 16, amp: 1
    sleep 16
  end
end

live_loop :beep do
  with_fx :reverb, room: 0.9 do
    with_fx :slicer, phase: 1, wave: 1, mix: 1.0 do
      synth :hoover, note: [:Db4, :G3, :Bb3, :F4].ring.tick, attack: 2, release: 4, amp: 0.5
      sleep 6
    end
  end
end

live_loop :kick do
  sample :bd_haus
  sleep 4
end