Temes avançats 1

Samples externs

Sonic Pi ve amb aproximadament 164 mostres sonores que podeu usar i reproduir lliurement, però també té suport per a usar samples externs. Per exemple, potser us agradaria gravar alguna cosa (com la pròpia veu o una guitarra) i tenir-ho en Sonic Pi per a usar-ho en la cançó.

Primer, haureu de tenir alguns samples d’àudio en format WAV localitzats en una carpeta en el disc dur. En els següents exemples, estem usant un paquet de samples lliures de Mehackit. Es diuen Solenoid Samples 1 i podeu descarregar-ho ací. Conté 14 samples de reproducció única i bucles que van ser guardats d’una instal·lació de so cinètic que vam crear en un taller a principis de 2016. Una vegada que hageu descarregat i extret els arxius de la carpeta, haureu de comprovar la ruta d’aquest arxiu. Per exemple, si extraieu els arxius a una carpeta anomenada ‘Samples’ en l’Escriptori, la ruta d’arxiu serà segurament la següent:

Muistathan korvata käyttäjänimen ‘sam’ omalla käyttäjänimelläsi, jos käytit ylläolevan näköistä hakemistopolkua. Samplepaketti sisältää seuraavat äänitiedostot: hit_1.wavhit_7.wav (perkussioiskuja) ja loop_1.wavloop_7.wav (luuppaavia rumpubiittejä, joita suositellaan käytettäväksi samplerin parametrin beat_stretch kanssa).

Aneu amb compte d’escriure el vostre nom d’usuari en comptes de ‘sam’. El paquet del sample conté els següents arxius: de hit_1.wav a hit_7.wav (percussió) i de loop_1.wav a loop_7.wav (ritmes en bucle que es recomanen per a reproduir-los amb l’opció beat_stretch del sample). Ara podeu tocar-los directament amb l’ordre sample usant la ruta d’arxiu correcta:

sample "/Users/sam/Desktop/Samples/loop_1.wav", amp: 1.5

Si la ruta d’arxiu està configurada correctament per l’ordre sample hauríeu d’escoltar ara el so loop_1.wav. Només cal que recordeu que heu d’utilitzar la ruta correcta de l’arxiu en lloc de la que es mostra en els exemples! És una forma directa d’accedir i tocar samples. No obstant açò, probablement vulgueu escriure la ruta d’arxiu una sola vegada en el codi i tocar els samples només referint-vos als seus noms d’arxius. Podeu nomenar una variable per a la ruta d’arxiu i usar-la conjuntament amb el comando sample. Després de sample podeu introduir el nom de la variable que conté la ruta d’arxiu i després el nom del sample. Nomenarem una variable per a la ruta de l’arxiu anomenada solenoids en l’exemple d’a baix. Quan ho executeu, el sample loop_4.wav ha de començar a tocar i fer un bucle:

solenoids = "/Users/sam/Desktop/Samples/"
use_bpm 110

live_loop :solenoid1 do
  sample solenoids, "loop_4", beat_stretch: 4, amp: 2
  sleep 4
end

Ara sou capaços d’usar samples externs i samples de la pròpia llibreria de Sonic Pi en les produccions. Intenteu tocar l’exemple de més avall que usa quatre exemples diferents de live_loop per a tocar samples externs i propis de Sonic Pi. Tingueu en compte que en el live_loop :solenoid2 estem usant una variable samplename per a seleccionar de forma aleatòria un arxiu dels samples des de hit_1.wav fins a hit_7.wav.

solenoids = "/Users/sam/Desktop/Samples/"
use_bpm 110

live_loop :solenoid1 do
  sample solenoids, "loop_4", beat_stretch: 4, amp: 2
  sleep 4
end

live_loop :kick do
  sample :bd_haus, rate: 0.8, amp: 2
  sleep 1
end

live_loop :solenoid2 do
  samplename = ["hit_1", "hit_2", "hit_3", "hit_4", "hit_5", "hit_6", "hit_7"].choose
  time = [0.25, 0.5, 0.75].choose
  sample solenoids, samplename, amp: 1.5, rate: 2, pan: rrand(-0.8, 0.8)
  sleep time
end

with_fx :reverb do
  live_loop :solenoid3 do
    sleep 2
    sample solenoids, "hit_6", rate: (ring 0.5, 0.55, 0.6, 0.65).tick, amp: 1.5
    sleep 2
  end
end