Jatkoaiheet 1

Omat samplet

Sonic Pi:n mukana tulee noin 164 äänisamplea, joita voi käyttää vapaasti musiikin ja äänien tekemiseen, mutta se tukee myös ulkoisten (omien) samplejen käyttöä. Jos haluat esimerkiksi käyttää omaa kitara- tai laulunauhoitusta Sonic Pi:ssä, se on mahdollista tällä sivulla esitetyillä ohjeilla.

Ensiksi sinulla täytyy olla äänisamplet WAV-tiedostomuodossa jossain hakemistossa tietokoneesi kovalevyllä. Tämän sivun esimerkeissä käytetään ilmaista Mehackitin kokoamaa samplepakettia nimeltä Solenoid Samples 1 ja sen voi ladata täältä. Se sisältää yhteensä 14 isku- ja luuppisamplea, jotka nauhoitettiin eräästä Mehackitin työpajassa syntyneestä ääni-installaatiosta keväällä 2016.

Kun olet ladannut samplepaketin ja purkanut sen johonkin kansioon, sinun täytyy tarkistaa kyseisen kansion hakemistopolku. Esimerkiksi, jos purit tiedostot työpöydälläsi sijaitsevaan kansioon nimeltä ‘Samples’, hakemistopolku on todennäköisesti seuraavanlainen:

Muistathan korvata käyttäjänimen ‘sam’ omalla käyttäjänimelläsi, jos käytit ylläolevan näköistä hakemistopolkua. Samplepaketti sisältää seuraavat äänitiedostot: hit_1.wavhit_7.wav (perkussioiskuja) ja loop_1.wavloop_7.wav (luuppaavia rumpubiittejä, joita suositellaan käytettäväksi samplerin parametrin beat_stretch kanssa).

Nyt voit soittaa kansiossa olevia sampleja suoraan sample-komennolla. Muistathan käyttää oikeaa tiedostopolkua alla olevassa esimerkissä!

sample "/Users/sam/Desktop/Samples/loop_1.wav", amp: 1.5

Jos sample-komennolle annettu polku on oikea, sinun pitäisi kuulla äänitiedoston loop_1.wav soivan ajaessasi ohjelman. Tällä tavoin voit hyvin suoraviivaisesti viitata mihin tahansa WAV-tiedostomuodossa olevaan sampleen (äänitiedostoon) kovalevylläsi ja soittaa sen. Tosin seuraavissa esimerkeissä haluamme kirjoittaa hakemistopolun vain kerran ohjelmaan ja käyttää sen jälkeen pelkkiä tiedostonimiä viitataksemme kyseisiin sampleihin. Ensiksi sinun täytyy määrittää hakemistopolku uuteen muuttujaan, joka annetaan parametrina komennolle sample. Tämän jälkeen samplen nimi voidaan syöttää toisena parametrina komennolle sample.

Seuraava koodinpätkä helpottaa hahmottamaan kuinka esimerkiksi sample “loop_4.wav” nyt oikein soitetaankaan sample-komennolla. Tehdään alkuun uusi muuttuja nimeltä solenoids (johon tallennetaan samplejen hakemistopolku) ja käytetään sitä ja viitettä sampleen “loop_4” alla olevan esimerkin mukaisesti:

solenoids = "/Users/sam/Desktop/Samples/"
use_bpm 110

live_loop :solenoid1 do
 sample solenoids, "loop_4", beat_stretch: 4, amp: 2
 sleep 4
end

Ohjelman pitäisi nyt aloittaa samplen loop_4.wav soittaminen ja luupata sitä.

Nyt voitkin vapaasti sekoitella omia sampleja ja Sonic Pi:n kirjaston sampleja. Kokeile esimerkiksi alla olevaa esimerkkiä, jossa soitetaan omia ja Sonic Pi:n kirjaston sampleja neljällä eri live_loop:lla. Huomioithan että live_loop:ssa :solenoid2 käytetään muuttujaa samplename tallentamaan satunnaisesti valittu viittaus sampleihin hit_1.wavhit_7.wav.

solenoids = "/Users/sam/Desktop/Samples/"
use_bpm 110

live_loop :solenoid1 do
 sample solenoids, "loop_4", beat_stretch: 4, amp: 2
 sleep 4
end

live_loop :kick do
 sample :bd_haus, rate: 0.8, amp: 2
 sleep 1
end

live_loop :solenoid2 do
 samplename = ["hit_1", "hit_2", "hit_3", "hit_4", "hit_5", "hit_6", "hit_7"].choose
 time = [0.25, 0.5, 0.75].choose
 sample solenoids, samplename, amp: 1.5, rate: 2, pan: rrand(-0.8, 0.8)
 sleep time
end

with_fx :reverb do
 live_loop :solenoid3 do
  sleep 2
  sample solenoids, "hit_6", rate: (ring 0.5, 0.55, 0.6, 0.65).tick, amp: 1.5
  sleep 2
 end
end